Hausmacher is letterlijk vertaald thuismaker

Leestijd: 2 minuten

Geschiedenis

Het duitse woord Hausmacher is letterlijk vertaald ‘thuismaker = zelfgemaakt’. Met dit woord begint ook de oorsprong van de Hausmacher. De basis van alle voeding begon vroeger altijd de boerderij. Varkens werden thuis geslacht en de grote delen van het varken werden verduurzaamd door het te zouten, roken, drogen of te bakken. De rest van het vlees van het dier werd zo snel mogelijk gegeten of verwerkt. Zo onstond de hausmacher.

Recept Hausmacher en Berliner

Het recept kent zijn oorsprong vanuit Duitsland. In Duitsland waren diverse recepten verkrijgbaar. Slagerij van Dongen werd meer dan 75 jaar geleden geïnspireerd door een recept vanuit zuid oost Duitsland. Opa Van Dongen begon het recept vanuit zijn slagerij in Den Haag te verkopen. Toen zijn zoon Joost van Dongen de slagerij overnam, was het product zo bekend dat men vanuit de wijde omtrek de weg naar de slagerij van Joost van Dongen wist te vinden. De Berliner wit vel en de Hausmacher wit vel zijn de lekkerste producten in hun soort. Inmiddels produceren de slagers van Maasland Vleeswaren het recept één op één al weer geruime tijd, zodat Joost van Dongen kan genieten van zijn welverdiende pensioen.

Maasland Vleeswaren

Bereiding Hausmacher

De galgangen van de varkenslever worden gewaterd. Daarna wordt mager doorregen varkensvlees, kinnebakspek en de varkenslevers als grondstof gebruikt. De grove menging van het vlees zorgt voor een mooie tekening. Het toevoegen van kruiden als foelie, peper, kardemon, marjoraan en kruidnagel geven de lekkere smaak. Na het afstoppen in een natuurdarm (ontzoute witvellen) en het garen op een kern van 74 graden wordt deze hausmacher als ‘finishing touch’ gerookt op beukenhout (30-35 graden).

Bereiding Berliner

De galgangen van de varkenslever worden gewaterd. Daarna wordt mager doorregen varkensvlees, kinnebakspek en de varkenslevers als grondstof gebruikt. De fijne menging van het vlees zorgt voor een mooie tekening. Het toevoegen van kruiden als foelie, peper, kardemon, marjoraan en een tikkeltje kruidnagel geven de lekkere smaak. Na het afstoppen in een natuurdarm (ontzoute witvellen) en het garen op een kern van 74 graden wordt deze Berliner als ‘finishing touch’ gerookt op beukenhout (30-35 graden).

Toepassing

De Van dongen is van huis uit goed snijdbaar. Dus hij kan als plakje op de boterham of broodje, als rolletje uit de vuist of een dikke plak als snack/hapje.

Bericht delen op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Scroll naar top
meer vers aanbiedingen

Ontvang onze 'meer vers' en profiteer direct van interessante prijzen. Rechtstreeks in je mailbox
Elke 14 dagen weer.

No worries, als je geen extra korting meer wilt schrijf je gewoon weer uit.