Herkenbaar… wederom recall bij diverse supermarkten

0 Comments(s)

08 05 2018

Herkenbaar… wederom recall bij diverse supermarkten

vanwege een besmetting met STEC, beter bekend als Escherichia of E.coli bacterie.

Dit wilt u als vers specialist echt voorkomen wat is het risico en hoe doet u dat?

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën en van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. De E. coli is nuttig in de dikke darm, dit omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt. Enkele typen veroorzaken een voedselinfectie, zoals EHEC en STEC. Deze  E. coli wordt ook wel de poepbacterie genoemd.

Rauw (vooral rund)vlees kan besmet zijn met E. coli. Door er voor te zorgen dat vlees goed gebakken en verhit is en het beste ook gaar aan de binnenkant wordt de bacterie afgedood. Risicovolle producten zijn rauw (dus die niet doorbakken zijn) gehakt, rauwe of half doorbakken hamburgers, filet americain, ossenworst en ander niet gaar gemalen vlees.

Het zeer belangrijk dat u zorg draagt voor een zeer goed hygiëne proces bij gemalen rundvlees dat niet doorbakken geconsumeerd wordt. Denkt u na over rosé hamburgers aanbieden op een barbecue, dan is het aan te bevelen om bacteriologisch onderzoek te laten uitvoeren op de grondstoffen die u gebruikt.

Welke veiligheidsmaatregelen kunt u als slager nemen?

Koop uw vlees alleen bij een betrouwbare leverancier uit een gecertificeerde keten. De aanvankelijke  besmetting van STEC vindt plaats in het slachthuis. Het is dus van groot belang dat daar met de grootste hygiënische zorg wordt gewerkt. Darminhoud en vervuilde huid van dieren mag vlees uiteraard niet besmetten. De keten moet kort zijn, om uitgroeien en kruisbesmetting te voorkomen in de uitsnijderij en vervolg schakels in de keten.

Hygiënisch werken in de slagerij heeft een zeer hoge prioriteit. Met STEC-besmet rundvlees kan dus op de slagerij worden aangeleverd als u niet het vlees uit en gecertificeerde keten verwerkt werkt. Door een optimale hygiëne en volgens de hygiënecode voor het Slagersbedrijf te werken voorkomt u uitbreiding van het risico. Denk hierbij aan temperatuurbeheer en voorkomen van kruisbesmetting.

Kies voor producten die voor consumptie niet door en door verhit worden, filet americain, ossenworst, tartaar, alleen rundvlees van perfecte microbiologische kwaliteit. Laat grondstoffen voor (half) rauw te consumeren producten regelmatig bacteriologisch onderzoeken.

Adviseer uw klanten goed over de bereiding van rundvlees.

Kies voor zekerheid en veiligheid. U kunt zich certificeren als verkoper van Robuust Rundvlees bij Keten Duurzaam Rundvlees en download het aanmeldformulier.

Wilt u meer informatie over het voorkomen van besmettingen en uitgroei van bacteriën dit kunt u vinden in de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf.

Originele bericht informatie afkomstig van de KNS

Archief

Categorieën

PalVéco Heerhugowaard

PalVéco B.V. Galileistraat 71-83 1704 SE Heerhugowaard

Jelco Leeuwarden

Jelco BV Icarusweg 5 8938 AX Leeuwarden

Vestiging Heerhugowaard

Palvéco bv

Galileistraat 71-83 1704 SE Heerhugowaard
Telefoon 072 - 5405533
Fax 072 - 5405388
Email verkoop@palveco.nl
KvK 36009209
B.T.W. NL005410538B01
NL 926 EG

Vestiging Leeuwarden

Jelco bv

Icarusweg 5 8938 AX Leeuwarden
Telefoon 058 - 288 4944
Fax 058 - 288 5135
Email info@jelco.nl
KvK 01056574
B.T.W. NL008917899B01
NL 209474 EG

Volg ons op Social Media