Wild en gevogelte hebben de wind mee

Wild en gevogelte hebben de wind mee

MEER BELANGSTELLING VOOR WILD VANWEGE DIERENWELZIJN
Het wildseizoen is in aantocht. Veel consumenten beseffen niet dat wild en gevogelte relatief eenvoudig te bereiden zijn. ‘Eendenfilet met wat zout en peper is al oké. Het vlees heeft veel smaak van zichzelf’, verklaart Patrick de Jong, wildspecialist bij De Waal Vers. ‘En de populariteit van het assortiment groeit, vanwege het dierenwelzijn.’

Het wildseizoen start traditiegetrouw op 15 oktober. De jacht op de haas en fazant opent
dan namelijk. Ook alle andere wildsoorten mogen op 15 oktober bejaagd worden, behalve het ree. Het seizoen eindigt 31 januari en de populariteit van wild en gevogelte is groeiende. Dat constateert Patrick de Jong heel duidelijk.

‘Consumenten vinden het aantrekkelijk omdat ze weten dat er vlees gekocht wordt van dieren die een goed leven hebben gehad en voor dierenwelzijn is veel meer aandacht de laatste jaren’, stelt De Jong. ‘Er wordt negatief aangekeken tegen de megastallen.’

Jachtopleiding

Patrick de Jong weet waar hij het over heeft. Hij volgt zelf een jachtopleiding en is binnen De Waal Vers verantwoordelijk voor de wildrecept-kaarten die geleverd worden aan de slagers, zodat zij de consument vertrouwd kunnen maken met het bijzondere vlees.

‘Een slager moet de klanten duidelijk maken dat íedereen aan de andere kant van de vitrine dit vlees kan bereiden. Dat beseffen veel consumenten niet.’

De Jong illustreert dit met het recept van de gebraden hertenrack. Daarvoor is nodig ca 1500 gram hertenrack, 200 ml sojasaus,
50 ml worcestersaus, 50 gr roomboter, 2 eetlepels honing en grof gemalen peper.

‘In een korte beschrijving geef ik aan hoe dit het beste bereid kan worden tot een lekker gerecht en welke groenten hier goed bij passen. Niet te moeilijk doen, de consument denkt vaak te ingewikkeld’, is de ervaring van de wildspecialist die de consument er ook van probeert te overtuigen dat bijvoorbeeld eendenborstfilet het hele jaar door geconsumeerd kan worden.

‘En dat gebeurt dan ook steeds vaker’, aldus De Jong. De Interkring Vers groothandels bieden een gevarieerd assortiment vleeswaren, salades en maaltijden die aansluiten en inspelen op het wildseizoen.

Herman ter Weele, slager én jager uit Oene, verwacht een wildrijk seizoen. ‘We hebben een hoge toewijzing gekregen.

Dat houdt in dat een fors afschot van vooral wilde zwijnen hard nodig is’, zegt Ter Weele. ‘Edelhert en ree is hier op De Veluwe al helemaal geen probleem.’ Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) bepaalt, op basis van tellingen in het voorjaar, wat en hoeveel er afgeschoten mag worden.

Bericht delen op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

meer vers

* afmelden kan altijd bij elke mailing die je van ons ontvangt.

Alsjeblieft! profiteer 

elke week van mooie kortingen

Scroll naar top